fbpx

Prasarana lancar Pas Perjalanan Tanpa Had My50

27 DIS: Kementerian Pengangkutan hari ini melancarkan Pas Perjalanan Tanpa Had My50 (My50) untuk membantu orang ramai terutamanya di Lembah Klang yang terkesan dengan bencana banjir.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata pas perjalanan tanpa had bernilai RM50 sebulan adalah untuk warganegara Malaysia merangkumi perkhidmatan rel dan bas kendalian Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) di Lembah Klang (LRT, MRT, Monorel, BRT, bas Rapid KL dan bas pengantara MRT) selama 30 hari berturut-turut.

Katanya, bagi Pulau Pinang, pas tanpa had My50 dipanggil Mutiara Pass, sah untuk semua perkhidmatan bas Rapid Penang.

Pas perjalanan ini bagi memberi kemudahan kepada orang ramai yang bergantung kepada pengangkutan awam.

“Pas Perjalanan Tanpa Had My50 sah dari 1 Januari hingga 31 Disember 2022.

“My50 dijayakan dengan peruntukan RM115 juta di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN), dengan mengurangkan kadar tambang dari RM200 kepada hanya RM50 sebulan.

“Ini adalah subsidi oleh Kerajaan untuk membolehkan Prasarana menyediakan kemudahan ini pada kadar yang berpatutan untuk mereka yang bergantung kepada perkhidmatan mereka,” katanya dalam satu kenyataan di Facebooknya hari ini.

Ka Siong menambah, My50 menggantikan pas My30 yang diperkenalkan di bawah skim PENJANA pada Jun lalu dalam membantu orang ramai berdepan pandemik COVID-19.

Peruntukan My50, katanya, merupakan inisiatif penting berikutan peranan pengangkutan awam dalam kehidupan seharian ramai orang.

“Diharapkan ia terus memberikan kelegaan kepada mereka yang terjejas akibat banjir dengan menjadikan pengangkutan awam lebih menjimatkan kos untuk mereka,” katanya.

Untuk keterangan lanjut, orang ramai boleh layari media sosial Rapid KL dan Rapid Penang atau myrapid.com.my.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles