fbpx

11,469 guru diluluskan tukar tempat kerja

5 DIS: Sebanyak 11,469 permohonan guru untuk bertukar tempat kerja telah diluluskan dan pengumuman secara rasmi akan dibuat esok.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata, permohonan itu merangkumi sebanyak 55 peratus daripada 20,772 permohonan diluluskan dan ia antara peratusan pertukaran guru tertinggi berbanding beberapa tahun sebelum ini.

Menurutnya, purata kelulusan pertukaran sejak 2017 hingga 2020 hanya mencatatkan peratusan antara 22 hingga 31 peratus.

“Ini adalah pendekatan baharu yang kita ambil pada tahun ini bagi membolehkan lebih ramai guru dapat bertukar tempat kerja seperti dihasratkan mereka.

“Kita turut mengambil kira pengambilan seramai 18,702 yang sedang dijalankan. Sebelum guru-guru ini ditempatkan, maka kita selesaikan dulu pertukaran guru sedia ada,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Akademi Sains Pendang di Jalan Jenun, Pendang hari ini.

Menurutnya, kementerian turut memberi tumpuan kepada golongan guru dari Semenanjung yang sudah lama bertugas di Sabah, Sarawak dan Labuan.

“Dalam permohonan mereka ada yang menyatakan hasrat untuk kembali ke Semenanjung atas faktor tertentu termasuk kos.

“Maka jika negeri atau kawasan yang dipohon mereka itu sudah penuh sekali pun, pihak kementerian akan tempatkan mereka di kawasan atau negeri terdekat dengan tempat dipohon,” katanya.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles