fbpx

Akira Toriyama meninggal dunia

Tokyo: Pencipta komik dan kartun anime Jepun, Dragon Ball, yang sangat popular dan berpengaruh, Akira Toriyama, meninggal dunia pada usia 68 tahun, kata pasukan produksinya pada Jumaat.

Pertama kali disiarkan pada 1984, Dragon Ball ialah salah satu francais manga terlaris sepanjang zaman dan melahirkan banyak siri anime, filem dan permainan video.

Toriyama meninggal dunia pada 1 Mac kerana darah beku di otak.

Kenyataan di akaun rasmi Dragon Ball di X, sebelum ini Twitter, berkata: “Kami amat kesal kerana dia masih mempunyai beberapa karya di tengah-tengah penciptaan”.

“Dia akan mempunyai banyak lagi perkara untuk dicapai. Bagaimanapun, dia meninggalkan banyak tajuk manga dan karya seni kepada dunia ini,” tambah kenyataan itu.

Dragon Ball menampilkan seorang budak lelaki bernama Son Goku yang mengumpul bola ajaib yang mengandungi naga untuk membantu dia dan sekutunya dalam perjuangan untuk melindungi Bumi daripada musuh jahat.

Akira Toriyama meninggal dunia pada usia 68 tahun akibat darah beku di otak

Toriyama sudah terkenal dengan manga komedinya Dr Slump pada awal 1980-an apabila dia mencipta Dragon Ball, yang katanya diilhamkan daripada filem kung fu gaya Cina.

Tahun 1990-an membawakan kartun kegemaran Dragon Ball Z, dan Toriyama juga sebahagian daripada pasukan reka bentuk untuk permainan Dragon Quest yang berjaya secara besar-besaran.

Bagaimanapun, tidak semua spin-off ini mendapat sambutan.

Dilahirkan di wilayah Aichi tengah Jepun pada tahun 1955, Toriyama belajar reka bentuk di sekolah menengah industri, menurut Animage Plus, sebahagian daripada majalah anime Animage.

Dia bekerja selama tiga tahun di sebuah agensi pengiklanan di bandar Nagoya sebelum menjadi artis manga profesional pada awal usia 20-an. (Sumber Harian Metro Online)

Related Articles

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles