fbpx

Kegagalan menangani rokok haram mengancam agenda kesihatan awam

SEBELUM pembukaan semula sempadan negara pada 1 April 2022 pun, negara telah menyaksikan lonjakan dalam aktiviti rokok seludup, mencecah 58.4% pada Mac 2022 berbanding 54.6% yang dicatatkan untuk Disember 2021, menurut kajian bertajuk `Kajian Rokok Haram (ICS) di Malaysia (Mac 2022) oleh Nielsen.

Pemerdagangan rokok seludup di seluruh dunia ialah fenomena jenayah berbilion dolar, dengan beberapa penyeludup rokok mempunyai hubungan dengan kumpulan pengganas. Menurut Pusat Analisis Keganasan Perancis, 15 organisasi pengganas utama dunia kerap menggunakan perdagangan rokok seludup untuk membiayai aktiviti mereka.

Sebab utama pertubuhan penjenayah terlibat dalam penyeludupan rokok adalah aliran hasil yang lumayan. Di samping itu, ia dianggap sebagai jenayah berisiko rendah, dengan hukuman yang lebih rendah berbanding dengan jenayah lain yang lebih serius seperti penyeludupan dadah dan manusia.

Adalah menjadi hakikat bahawa pengedaran tembakau haram bukanlah jenayah tanpa mangsa. Apabila rokok dan produk tembakau diseludup ke dalam sesebuah negara, ia melucutkan kerajaan kita daripada hasil cukai berbilion ringgit yang diguna pula bagi membiayai aktiviti haram.

Hasil cukai yang hilang bermakna kerajaan tidak boleh membayar untuk program kesihatan dan pendidikan, perkhidmatan kerajaan, dan usaha penguatkuasaan undang-undang yang diperlukan untuk memeranginya dan penjenayah di sebalik skim penyeludupan.

Dan selalunya, produk tersebut tidak memenuhi peraturan kesihatan untuk produk tembakau dan melanggar banyak undang-undang dan peraturan tembakau lain. Didapati bahawa produk tembakau haram selalunya mengandungi kandungan nikotin yang dimanipulasi atau lebih tinggi – paras kimia yang lebih tinggi daripada yang dibenarkan di bawah peraturan kesihatan – untuk menjadikannya lebih ketagihan kepada pengguna, terutamanya golongan muda umumnya.

Kerajaan perlu melakukan lebih banyak untuk memerangi perdagangan haram.

Tindakan tegas tidak semestinya memerlukan peraturan tambahan dan baharu dikenakan ke atas industri tembakau apabila negara menghadapi krisis penyeludupan yang teruk di mana lebih 58% daripada rokok yang digunakan adalah diseludup.

Apabila peraturan adalah melampau dan berbentuk pengharaman, ia akan menyebabkan kesan sebaliknya – perdagangan haram berdasarkan produk tembakau yang murah dan tidak terkawal – menjejaskan usaha mengurangkan bilangan perokok dan menghalang kanak-kanak di bawah umur daripada merokok. Malah, peningkatan dalam perdagangan haram produk tembakau berkembang sebagai tindak balas kepada peraturan berlebihan dan cukai berlebihan.

Kejutan eksais pada 2015 yang menyaksikan peningkatan semalaman sebanyak 42.8% untuk tembakau telah memberi manfaat kepada penyeludup. Menurut laporan Oxford Economics, jualan rokok sah telah jatuh sebanyak 32% selepas kerajaan menaikkan duti eksais, manakala kes orang mula merokok meningkat sebanyak 5% di seluruh negara.

Perdagangan rokok seludup adalah isu yang kompleks, dan ia memerlukan kerjasama, dialog dan pendekatan yang masuk akal oleh semua pihak yang berkenaan. Kerajaan sahaja tidak mampu menangani masalah kompleks ini secara sendirian. Ia memerlukan semua pihak, sama ada sektor awam atau swasta, untuk bersama-sama dan melaksanakan peraturan yang betul atau penyelesaian inovatif untuk memerangi perdagangan haram ini.

Walaupun Kerajaan Malaysia telah melaksanakan beberapa siri langkah anti rokok seludup sepanjang Bajet 2021, penjenayah terus menambah baik kaedah penyeludupan mereka, termasuk menggunakan jeti yang lebih kecil dan persendirian atau menyewa premis persendirian untuk menyimpan produk terlarang mereka semata-mata untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat. permintaan untuk produk tembakau yang murah.

Ya, peraturan yang berkesan adalah kunci untuk mencapai kemajuan sebenar menentang perdagangan haram, tetapi pada asasnya kerajaan mesti memastikan bahawa sebarang peraturan yang diperkenalkan haruslah disertakan dengan penguatkuasaan yang berkesan.

Kerajaan harus menumpukan usahanya untuk menangani perdagangan haram di negara ini. Selagi peraturan itu tidak dikuatkuasakan dengan betul, tembakau haram yang murah akan terus tersedia secara meluas. Kegagalan untuk mengekang tembakau haram akan menafikan sebarang usaha untuk mengurangkan penggunaan tembakau, termasuk dasar baharu seperti Generation End Game (GEG).

Oleh LKFoo

Related Articles

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles