fbpx

Serah dokumen palsu untuk projek Mindef RM22 juta

1 JULAI: Seorang ejen pelancongan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur hari ini atas dua pertuduhan menggunakan dokumen palsu berhubung cadangan membina dan menyiapkan rumah keluarga untuk pegawai dan anggota tentera Kementerian Pertahanan Malaysia (Mindef) bernilai lebih RM22 juta.

Sulaiman Abdul Razak, 56, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Kamarudin Kamsun.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua, tertuduh didakwa menggunakan dokumen palsu sebagai tulen iaitu dua ‘Borang Jaminan Bank / Jaminan Syarikat Kewangan / Jaminan Insurans untuk Bon Pelaksanaan (Kontrak Kerja)’ bagi Cadangan Membina dan Menyiapkan Rumah Keluarga (338 Unit) Pelbagai Kelas Serta Kerja-Kerja Berkaitan untuk pegawai dan anggota tentera darat di Kem Batu 10, Kuantan, Pahang bernilai RM3.75 juta dan RM18.75 juta.

Dia dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di Mindef, Jalan Padang Tembak, Sentul di sini antara 20 Oktober dan 15 November 2006.

Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 467 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Zulaaikha Mohd Apandi menawarkan jaminan RM500,000 bagi kedua-dua pertuduhan, namun peguam Adi Zulkarnain Zulkafli yang mewakili Sulaiman memohon jaminan dikurangkan dengan alasan anak guamnya mempunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi serta menanggung keluarga.

“Jumlah jaminan RM500,000 terlalu tinggi dan anak guam saya tidak mempunyai kesalahan (jenayah) lain. Pada 4 Julai ini, anak guam akan menunaikan haji dan jika dia dipenjarakan kemungkinan dia tidak dapat mengerjakan haji,” kata peguam itu.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM80,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan melaporkan diri sebulan sekali di balai polis berdekatan dan pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah sehingga kes selesai.

Kamarudin menetapkan 1 Ogos untuk sebutan semula kes bagi serahan dokumen. – BERNAMA

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles