fbpx

Perkhidmatan tren kargo ekspres rentasi Malaysia-Thailand-Loas beroperasi Okt ini

BANGKOK – Perkhidmatan tren kargo Asean Express merentasi Malaysia, Thailand dan Laos memulakan perkhidmatan komersial pada Oktober ini.

Perkhidmatan Asean Express merupakan hasil kerjasama strategik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan pengendali keretapi Thailand, State Railway of Thailand (SRT) dan Laos Railways yang akan memanfaatkan sektor logistik dan pengangkutan masing-masing.

KTMB berkata perkhidmatan tren kargo Asean Express dengan kos yang lebih kompetitif bakal menjadi pilihan utama pengimport barangan elektrik dan elektronik.

Perjalanan Asean Express sejauh 2,206km dari Malaysia ke Laos akan mengambil masa 72 jam.

“Pihak KTMB telah menerima tempahan awal untuk menggunakan perkhidmatan tren Asean Express ini bagi penghantaran kontena maritim dan perkhidmatan ini akan menjana pendapatan tambahan sebanyak RM9 juta setahun kepada KTMB,” kata KTMB dalam kenyataan.

Pada Isnin, satu majlis pelepasan perkhidmatan percubaan Asean Express telah diadakan di Bang Sue Grand Station di Bangkok.

KTMB berkata kerjasama strategik perkhidmatan tren kargo merupakan satu pengiktirafan kepada Malaysia apabila syarikat keretapi negara Thailand dan Laos memberikan kerjasama penuh untuk menjayakan perkhidmatan itu.

Asean Express akan menawarkan kapasiti 80 Twenty Equivalent Units (TEUs) sehala seminggu. Dari Thanaleng di Laos, kargo yang dibawa akan berhubung dengan beberapa wilayah di selatan China seperti Kunming, Chengdu dan Chongqing melalui ibu negara Laos, Vientiane.

Sementara itu, SRT berkata perkhidmatan percubaan tren kargo dari Padang Besar di Malaysia ke Nong Khai (Thailand) dan Thanaleng (Laos) akan mempergiatkan perdagangan sempadan selain menghubungkan perkhidmatan rel ketiga-tiga negara.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles