fbpx

Thailand naikkan harga mi segera

BANGKOK – Thailand akhirnya terpaksa menaikkan harga mi segera setelah kali terakhir harga makanan ruji harian rakyatnya itu ditetapkan kira-kira 14 tahun lalu.

Ini ekoran ekonomi negara ini masih belum pulih walaupun selepas dibuka semula sepenuhnya kepada pelancong awal tahun ini, dan berhadapan masalah inflasi tertinggi dalam 14 tahun kesan ekonomi akibat perang Rusia-Ukraine.

Harga mi segera dihadkan oleh Bangkok pada enam baht setiap peket tetapi pengeluar utama yang cemas menggesa kerajaan menaikkan had kepada lapan baht, memetik kos yang meningkat.

Jabatan perdagangan dalaman mengesahkan kepada AFP bahawa ia akan meluluskan kenaikan kepada tujuh baht bagi setiap peket bersaiz biasa, berkuat kuasa mulai 25 Ogos.

Berita itu datang selepas lima pengeluar mi segera Thai yang besar — Wai Wai, Mama, Yam Yam, Sue Sat dan Nissin — merayu jabatan itu untuk kenaikan harga.

“Kami menghadapi kenaikan harga komoditi, harga minyak untuk eksport,” jelas Veera Naphaprukchart dari Makanan Diawet Thai, sebahagian daripada jenama popular Wai Wai.

Harga tepung gandum naik kira-kira 20-30 peratus manakala harga minyak sawit meningkat dua kali ganda, katanya.

Veera menyalahkan peningkatan kos atas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang merupakan pembekal utama gandum kepada kerajaan sebelum konflik.

Pipat Paniangvait, Presiden Makanan Thai, berkata harga mi segera kali terakhir dinaikkan pada 2008.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles