fbpx

COVID-19: China luluskan vaksin boleh sedut pertama di dunia

BEIJING – Pengawal selia ubat China meluluskan vaksin COVID-19 boleh sedut yang pertama di dunia buatan CanSino Biologics yang berpangkalan di Tianjin.

Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan China memberi kebenaran vaksin itu untuk kegunaan kecemasan sebagai penggalak, kata syarikat itu dalam satu kenyataan kepada Bursa Saham Hong Kong Ahad lalu.

Berikutan pengumuman itu, saham syarikat melonjak 14 peratus pada pagi Isnin sebelum ditutup 7.1 peratus lebih tinggi daripada nilai pembukaannya.

Vaksin tanpa jarum yang boleh disimpan dan ditadbir dengan lebih mudah daripada suntikan intramuskular akan diberikan melalui nebuliser, kata syarikat itu.

“Kelulusan itu akan memberi impak positif kepada prestasi syarikat jika vaksin itu kemudiannya dibeli dan digunakan oleh agensi kerajaan yang berkaitan,” menurut kenyataan itu.

Syarikat itu tidak menawarkan butiran mengenai bila vaksin vektor adenovirus yang dilaporkan oleh Lancet pada Julai 2021 mengatakan tindak balas antibodi yang kuat akan tersedia untuk kegunaan awam.

China setakat ini telah meluluskan lapan lagi vaksin suntikan buatan tempatan sejak 2020.

China sudah memberi lebih 3.4 bilion suntikan COVID-19, kata Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan hari ini tanpa memberikan butiran mengenai peratusan penduduk yang diberi vaksin. – AFP

Related Articles

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles