fbpx

47 individu hidup mewah hasil penipuan bantuan COVID-19 AS$240 juta didakwa

WASHINGTON – Seramai 47 orang didakwa berkaitan skim penipuan bantuan COVID-19 bernilai AS$240 juta (RM1.09 bilion) di Minnesota.

Mereka turut didakwa menggunakan hasil skim penipuan untuk membeli kenderaan mewah, hartanah kediaman dan komersial dalam dan luar negara.

Jabatan Kehakiman mendakwa, defendan mengalihkan puluhan juta dolar daripada Program Pemakanan Kanak-Kanak Persekutuan yang didakwa untuk makanan kanak-kanak yang terjejas semasa pandemik COVID-19.

Antara yang didakwa ialah pengasas dan pengarah eksekutif Feeding Our Future, sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang adalah penaja Program Pemakanan Kanak-Kanak Persekutuan, Aimee Bock, 41.

“Pekerja Feeding Our Future merekrut individu dan entiti untuk membuka tapak Program Pemakanan Kanak-Kanak Persekutuan di seluruh Minnesota.

“Laman ini dicipta dan dikendalikan oleh defendan serta orang lain, namun menipu dengan mendakwa menghidangkan makanan kepada beribu-ribu kanak-kanak sehari.

“Sebaliknya, mereka menyerahkan invois makanan palsu menggunakan nama kanak-kanak yang tidak wujud,” menurut Jabatan Kehakiman dalam satu kenyataan.

Menurut Jabatan Kehakiman, Feeding Our Future mendakwa telah membuka lebih 250 tapak di seluruh Minnesota.

“Defendan menggunakan hasil skim penipuan mereka untuk membeli kenderaan mewah, hartanah kediaman dan komersial di Minnesota serta harta di Ohio dan Kentucky, hartanah di Kenya dan Turki serta membiayai perjalanan antarabangsa,” kata jabatan itu.

Defendan menghadapi pelbagai pertuduhan daripada penipuan wayar kepada program persekutuan rasuah dan pengubahan wang haram. – AFP

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles