fbpx

Hujan lebat: Tanah runtuh, banjir di beberapa negeri, JPB diaktifkan

KUALA LUMPUR – Kejadian tanah runtuh dan pokok tumbang di Jalan Mantin Batu 8 mengakibatkan laluan Mantin-Seremban bagi kedua-dua arah terpaksa ditutup sementara bagi kerja pembersihan serta pemotongan batang pokok besar.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Mantin, Priscilla Carol Thomas, berkata pihaknya menerima panggilan kira-kira 1.06 pagi tadi dan lapan anggota bergegas ke lokasi kejadian.

“Tiada mangsa dilaporkan terbabit dan hanya menyebabkan laluan utama terputus iaitu bagi kedua-dua arah Mantin-Seremban yang melalui Bukit Mantin terhalang,” katanya.

Dalam pada itu, hujan lebat di sekitar Klang, Shah Alam, Puchong dan Kajang bermula malam tadi mengakibatkan beberapa kawasan dinaiki air selain satu kejadian tanah runtuh.

Hujan lebat bermula jam 11 malam mengakibatkan Jalan Kampung Landasan Bukit Kuda dan Taman Sentosa, Klang; Kampung Sri Aman dan Putra Height Harmoni 1, Puchong; Taman Chi Liung, Teluk Pulai dan Taman Maznah kawasan Kota Raja dinaiki air.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Norazam Khamis, berkata air turut dikesan naik di Taman Pasir Mas, Jalan Seroja, Jalan Reko dan Taman Teknologi Kajang, Kajang; Bukit Lanchang, Taman Sri Muda dan Jalan Kebun, Shah Alam serta Kampung Sungai Pening dan Sungai Lalang, Semenyih.

Bomba membantu memindahkan penduduk di kawasan Dengkil.

“Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, menerima beberapa panggilan banjir dan bermula jam 12.26 tengah malam tadi.

“Seramai 130 pegawai dan anggota JBPM, dengan aset logistik membabitkan 20 bot, empat lori, 10 utiliti dan lapan jentera digerakkan ke semua lokasi banjir dan tanah runtuh,” katanya.

Norazam berkata sehingga jam 3.30 pagi tadi, lebih 31 mangsa dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) selepas kediaman mereka dinaiki air.

Katanya, tiga PPS berkenaan dibuka di Masjid Kampung Johan Setia, Bandar Bukit Tinggi 2 dan Sekolah Kebangsaan Ulu Semenyih.

“Kenaikan air yang paling dalam dikesan di pada paras dua kaki (0.6 meter) di Jalan Landasan Kampung Bukit Kuda, Klang manakala bacaan air terendah dikesan pada paras 0.3 meter di sekitar Taman Sri Muda, Jalan Kebun dan Kampung Bukit Lanchong.

“Selain mangsa banjir, JBPM Selangor juga turut memberi tumpuan kepada golongan warga emas dan Orang Kelainan Upaya (OKU) dan sehingga jam 4 pagi tadi operasi pemindahan mangsa masih dilaksanakan,” katanya.

Sementara itu sepasukan pegawai dan anggota Balai Bomba Penyelamat Kajang, turut membantu mengeluarkan empat mangsa dalam kejadian tanah runtuh membabitkan rumah teres dua tingkat di Taman Sri Jelok, Kajang.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku dan sehingga kini pegawai dan anggota JBPM Selangor masih ditempatkan di kawasan-kawasan berisiko berlakunya banjir dan tanah runtuh.

Sementara itu, kerajaan sudah mengaktifkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana (JPB) Kebangsaan susulan banjir di beberapa negeri.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata JPB peringkat negeri dan daerah juga digerakkan bagi membantu mangsa di lokasi.

Beliau berkata, semua agensi yang terbabit seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Bomba dan Penyelamat diarahkan untuk bersedia sekiranya keadaan menjadi semakin kritikal.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles