fbpx

Pulau Pinang destinasi pelancongan terbaik

3 JAN: CNN Travel memilih Pulau Pinang sekali lagi sebagai salah satu daripada 22 destinasi terbaik untuk melancong pada 2022.

Menerusi artikel oleh CNN Travel, Pulau Pinang adalah satu-satunya wakil negara ASEAN yang dipilih dan mendapat pengiktirafan antarabangsa berikutan keunikan negeri itu yang menawarkan gabungan masakan Melayu, Cina dan India.

“Selain masakan popular, Pulau Pinang juga terdapat masakan Baba Nyonya (Peranakan) yang mana ia menggabungkan ramuan serantau dan kaedah masakan masyarakat Cina dan Melayu.

“Semua makanan ini boleh diperoleh di pusat penjaja dan rumah kedai di seluruh Pulau Pinang.

“Selain itu, di Georgetown juga dipenuhi dengan bangunan bersejarah seperti rumah agam Inggeris dan rumah kedai kaum Cina yang klasik dan masjid yang cantik untuk masyarakat Islam,” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri, Chow Kon Yeow melalui Facebook beliau pada Isnin memaklumkan pengiktirafan itu menjadi kebanggaan rakyat Pulau Pinang.

Menurut Kon Yeow, Pulau Pinang dipilih untuk berada dalam senarai 22 destinasi terbaik pelancongan tahun ini kerana pelbagai budaya dan adat, makanan, warisan dan elemen penting lain dapat menarik pelancong.

“Warga Pulau Pinang atau juga dikenali sebagai Pulau Mutiara berbangga kerana berjaya ke platform dunia,” katanya.

Katanya lagi, Pulau Pinang merupakan antara destinasi yang menarik perhatian ramai pihak untuk menyelami budaya serta kehidupan masyarakatnya.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles