fbpx

Kanabis untuk rekreasi tidak dibenarkan – KJ

BANGKOK – Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin memberi jaminan bahawa kerajaan tidak akan membenarkan kanabis digunakan untuk tujuan rekreasi di Malaysia.

Khairy sedang mengadakan lawatan kerja empat hari di Thailand bagi mengkaji amalan, kaedah penanaman, penyelidikan dan penggunaan kanabis untuk tujuan perubatan.

“Saya berada di Bangkok untuk memahami lebih lanjut bukti klinikal dan rangka kerja kawal selia.

“Jika bukti klinikal menunjukkan bahawa kanabis selamat dan mujarab digunakan bagi tujuan perubatan, kami akan menyediakan rangka kerja pengawalseliaan serta garis panduan amalan klinikal.

“Jangan khuatir, penggunaan kanabis untuk tujuan rekreasi tidak akan dibenarkan,” katanya menerusi hantaran dalam Instagram, hari ini.

Catatan itu turut memuatkan gambar Khairy bersama Menteri Kesihatan Thailand, Anutin Charnvirakul, di sebuah pusat penyelidikan kanabis.

“Bersama rakan saya, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kesihatan Awam, Anutin Charnvirakul menunjukkan produk CBD Thailand.

“Mereka telah membenarkan kanabis untuk tujuan perubatan,” kata Khairy.

Pada awal hari ini, Khairy melawat Siam Cannabis Land di Pattaya, sekali gus diberi taklimat serta melawat rumah hijau dan ladang penanaman terbuka yang menanam pelbagai jenis kanabis.

Projek bandar kanabis seluas 141.64 hektar itu dijangka memberi tumpuan kepada pembangunan produk kesihatan dan perkhidmatan perubatan yang komprehensif.

Pada 9 Jun lalu, Thailand menjadi negara Asia Tenggara pertama yang membenarkan penanaman dan pemilikan kanabis untuk tujuan perubatan.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Thailand mengeluarkan kanabis yang mengandungi tidak melebihi 0.2 peratus tetrahydrocannabinol (THC) daripada senarai narkotik yang diharamkan.

Bagaimanapun, pemilikan kandungan yang diekstrak seperti minyak serta hidangan seperti makanan dan minuman mengandungi lebih daripada 0.2 peratus THC, masih diharamkan di Thailand.

THC adalah sebatian psikoaktif utama yang terdapat dalam kanabis. – BERNAMA

Related Articles

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles