fbpx

Dikait kematian kanak-kanak di Gambia, India henti pengeluaran sirap ubat batuk

NEW DELHI – Pihak berkuasa India menghentikan pengeluaran sirap ubat batuk di sebuah kilang Maiden Pharmaceuticals yang dikaitkan dengan kematian berpuluh-puluh kanak-kanak di Gambia.

Menteri Kesihatan Haryana, Anil Vij, berkata pemeriksaan di sebuah kilang Maiden berhampiran bandar Sonipat mendapati 12 pelanggaran amalan baik dan diarahkan henti operasi.

Minggu lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata, analisis makmal empat produk Maiden iaitu Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup dan Magrip N Cold Syrup mempunyai jumlah dietilena glikol dan etilena glikol yang ‘tidak boleh diterima’ yang boleh menjadi toksik dan plumbum kepada kecederaan buah pinggang akut.

Polis Gambia, dalam laporan siasatan awal semalam berkata, kematian 69 kanak-kanak akibat kecederaan buah pinggang akut dikaitkan dengan sirap ubat batuk yang dibuat di India dan diimport melalui syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).

Ia adalah satu insiden terburuk yang membabitkan dadah dari India yang sering digelar sebagai ‘farmasi dunia’.

Laman web berita Moneycontrol sebelum ini memetik pengawal dadah Haryana sebagai berkata, dalam laporan, difahamkan Maiden tidak melakukan ujian kualiti propilena glikol, dietilena glikol dan etilena glikol, manakala kumpulan tertentu propilena glikol tidak mempunyai tarikh pembuatan dan luput.

Dietilena glikol dan etilena glikol digunakan dalam cecair antibeku dan brek dan aplikasi industri lain tetapi juga sebagai alternatif yang lebih murah dalam beberapa produk farmaseutikal kepada gliserin, pelarut atau agen pemekat dalam banyak sirap batuk.

Maiden di laman webnya berkata, ia mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 2.2 juta botol sirap, 600 juta kapsul, 18 juta suntikan, 300,000 tiub dan 1.2 bilion tablet di tiga kilang.

Ia menjual produknya di dalam negara dan mengeksport ke negara-negara di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Difahamkan sirap ubat batuk yang telah diluluskan hanya dieskport ke Gambia, walaupun WHO mengatakan ia mungkin sudah ke negara lain melalui pasaran tidak formal.

Kementerian Kesihatan India berkata, sampel semua empat produk Maiden yang telah dieksport ke Gambia telah dihantar untuk ujian ke makmal persekutuan dan hasilnya akan dilihat untuk tindakan selanjutnya serta memberikan penjelasan mengenai input yang diterima daripada WHO. – REUTERS

Related Articles

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles