fbpx

Harga minyak melonjak, EU sekat import minyak Russia

HARGA minyak meningkat hari ini selepas had harga Group of Seven (G7) terhadap minyak Russia mula berkuat kuasa semalam, di samping sekatan yang dikenakan oleh Kesatuan Eropah (EU) terhadap import minyak mentah Russia.

Niaga hadapan minyak mentah Brent telah meningkat 66 sen kepada AS$83.34 setong.

Minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) pula naik 70 sen kepada AS$77.63 setong.

Niaga hadapan jatuh lebih tiga peratus pada sesi sebelumnya, selepas data sektor perkhidmatan Amerika Syarikat (AS) menimbulkan kebimbangan bahawa Rizab Persekutuan AS meneruskan langkah pengetatan dasar yang agresif.

Had harga G7 muncul ketika Barat cuba mengehadkan keupayaan Moscow untuk membiayai perangnya di Ukraine, tetapi Russia mengatakan ia tidak akan mematuhi langkah itu walaupun ia harus mengurangkan pengeluaran.

Had harga, yang akan dikuatkuasakan oleh negara G7, EU dan Australia hadir di samping sekatan EU mengenai import minyak mentah Russia dan ikrar yang sama oleh AS, Kanada, Jepun dan Britain.

Sementara itu, Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutu termasuk Russia atau OPEC+, pada Ahad bersetuju untuk berpegang pada rancangan Oktober mereka bagi mengurangkan output sebanyak dua juta tong sehari bermula pada November.

Negara G7 dan Australia minggu lalu bersetuju dengan had harga AS$60 setong pada minyak Russia.

Di China, lebih banyak bandar melonggarkan sekatan COVID-19 pada hujung minggu, mendorong keyakinan peningkatan permintaan pengimport minyak utama di dunia itu.

Aktiviti perniagaan dan pembuatan di China, ekonomi kedua terbesar di dunia, terkesan tahun ini dengan langkah yang ketat membendung penyebaran COVID-19. – Reuters

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

525FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles